kootwijkerzand

Kootwijkerzand op de Veluwe

--------------------------------------------------------------------------------

Het Kootwijkerzand is een stuifzandgebied op de Veluwe in de provincie Gelderland. Het is het grootste stuifzandgebied van West-Europa.

Het natuurreservaat Kootwijkerzand is een aaneenschakeling van door wind gevormde zandduinen. Het bewegende zand wordt dagelijks gestoven. Er ontstaan nieuwe sierlijke ribbels en door de jaren heen zijn er bizar gevormde vliegdennen gaan groeien waarvan de wortels open gewaaid zijn. Dit zijn de belangrijke elementen van deze mini-sahara van de lage landen.

Het schrale landschap is ondanks het bewegende zand ook rijk aan karakteristieke flora en fauna. De vele sporen op het zand onthullen de aanwezigheid van reeën, edelherten en wilde zwijnen. Dassen zijn hier ook goed vertegenwoordigd.

Op het gebied van unieke planten komen we ruig haarmos, heidespurrie en zandzegge tegen. De laatste twee plantensoorten groeien als enige in de wereld in het Kootwijkerzand.

Historie

In de omgeving van Kootwijkerzand kwamen al mensen voor omstreeks 2550 voor Chr. Hiervan zijn tal van sporen ontdekt door archeologen. Er zijn bijvoorbeeld aardewerken gevonden uit ongeveer 1700v. Chr. Naarmate de populatie groeide, werden ingrijpen op het landschap intensiever.

De heidevelden werden in de loop der jaren overbegraasd en werden intensief afgeplagd. Heideplaggen werden in de Middeleeuwen gebruikt in de poststal en als mest voor landbouw. Toen de heide te veel geplagd werd, konden de heides zich niet herstellen en er ontstonden vlaktes met stuifzand. De wind zorgde ervoor dat er op verschillende plekken duinen gevormd werden.

Een omvangrijk Stuifzandreservaat

Tegenwoordig komen grote stuifzandvlaktes alleen in Nederland voor en daarom is de stuifzandvlakte benoemd tot beschermd habitattype. Om het stuifzand intact te houden neemt Staatsbosbeheer beheersmaatregelen, zoals de bedreiging van dichtgroeien met bomen tegen te voorkomen.

Boswachterij

Het hart van de boswachterij is een samenzwering van zand en wind: het Kootwijkerzand. In deze verdwaalde woestijn waan je je de eerste bezoeker ooit. Reeën en edelherten in de avondschemering. Sporen van het geheime leven van de nachtdieren. Bos en brede lanen met oude beuken. De heide bij Stroe is al eeuwen onveranderd. Kilometers ver kijken. Een schaapskudde aan de horizon bij Hoog Buurlo. De Veluwe zoals de Veluwe er vroeger ook uitgezien moet hebben.

De boswachterij Kootwijk bestaat uit het Kootwijkerveen, de bossen van Kootwijk en heidevelden bij Stroe en Hoog Buurlo. Het hart is het Kootwijkerzand. Een natuurreservaat van zevenhonderd hectare. De helft ervan stuift, de andere helft is begroeid met mossen en grassen. De wandelaar mag er gaan en staan waar hij wil.

Mini-Sahara

Sierlijke ribbels in het blinkende zand. Als de zee op het droge. Nadat het heeft gewaaid, lijkt het alsof hier nog nooit iemand is geweest. En net als de ‘echte’ woestijn kent ook het Kootwijkerzand extreme temperatuurverschillen.
Op een mooie zomerdag kan het op de zuidhellingen wel vijftig graden worden. Het kwik tuimelt dan ’s nachts tot wel veertig graden naar beneden.

Bijzondere planten

Het ruig haarmos is een van de unieke planten die zich aan deze bizarre omstandigheden heeft aangepast. Prachtig groen in de herfst en winter, een bloeiend rood tapijt in het vroege voorjaar. En dan verdrogen om de zinderende zomer te overleven. Op de windluwe plekken groeien meer planten die nergens anders op de wereld voorkomen, zoals heidespurrie en zandzegge.

Op stelten

Kenmerkend voor het Kootwijkerzand zijn de bizar gevormde vliegdennen. Vernoemd naar het gevleugelde zaad dat spontaan is komen aanwaaien. Vaak zijn ze meer dan een eeuw oud. Door wind en zand gegeseld, zijn de wortels dan vaak kaalgestoven. Ze lijken op stelten in het kale landschap te staan.

Correspondentieadres: Vakantiepark de Berkenhorst | Kerkendelweg 30 | 3775 KN Kootwijk
Email: info@poortvandeveluwe.nl  | Sitemap

 

Home Camping Paarden Agenda
Vinden Kampeerterrein Harskamperdennen Kootwijk Paardensportcentrum van Den Hoorn Kootwijk Route
Accommodatie   Huifkarcentrum de Kronkel Assel Acties
Accommodatie de Kamp Kootwijk Horeca Doen Contact
Accommodatiecentrum Dop Heets Del Kootwijkerbroek Restaurant de Berkenhorst Kootwijk Radio Kootwijk  
Vakantiepark de Berkenhorst Kootwijk Pannenkoeken Restaurant Kootwijkerduin Kootwijk Zwembad de Berkenhorst  
Vakantieoord het Caitwickerzand Nieuw-Milligen Restaurant de Brinkhof Kootwijk Gebiedsinformatie  
Vakantiepark Landal Rabbit Hill Nieuw-Milligen

Snackbar 't Puntje

Kootwijkerzand  
 

Gasterij 't Hilletje

   

 

 

 

Powered by : QualitySites4All